Haber

Dünya’dan 280 ışıkyılı uzaklıkta ‘olağanüstü büyüklükte’ bir gezegen keşfedildi

Gökbilimciler, Dünya’dan yaklaşık 280 ışıkyılı uzaklıkta bir cüce yıldızın yörüngesinde dönen “olağanüstü büyüklükte” bir gezegen keşfettiler.
CNN’in haberine göre, geçtiğimiz günlerde yayınlanan çalışmada NASA’nın gezegen keşif uydusu Transiting Exoplanet Survey Satellite’ı (TESS) kullanan araştırmacılar, güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter büyüklüğünde yeni bir gezegenin bulunduğunu belirlediler.
Araştırmacılar, “TOI 5205b” olarak adlandırılan gezegeni, büyüklüğünden dolayı “yasak gezegen” olarak nitelendirdi.
Dünya’dan yaklaşık 280 ışıkyılı uzaklıkta küçük bir yıldızın yörüngesinde dönen “olağanüstü büyük” ötegezegenin, TOI-5205 adlı kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde döndüğü belirtildi.
Gökbilimciler son yıllarda “M cüce yıldızlarının” yörüngelerinde dönen gezegenlere sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu keşfettiler, ancak bu kadar küçük yıldızlarda dev gezegenlerin yaşamasını beklemiyorlardı.
Çalışma yazarı Shubham Kanodia, “Jüpiter’in yaklaşık dört katı büyüklüğündeki ev sahibi yıldız TOI-5205, bir şekilde Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin yörüngesinde dönmeyi başardı ki bu oldukça şaşırtıcı” dedi. söz konusu.
Kanodia, TOI-5205b’nin varlığının söz konusu gezegenler hakkında bilinenleri artırdığını söyledi.
‘M cüce yıldız’ yörüngesine giren ilk gaz devi gezegen
Gökbilimciler geçmişte daha büyük “M cüce yıldızların” etrafında dönen birkaç gaz bulutundan oluşan dev gezegenler bulmuşlardı, ancak TOI 5205b, düşük kütleli bir “M cüce yıldızın” yörüngesinde dönen ilk gaz devi gezegen olarak kaydedildi.
Araştırmacılar, TOI-5205b’nin atmosferi olup olmadığını belirlemek ve nasıl oluştuğunu anlamak için James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanarak gezegeni gözlemlemek istiyor.
Bulguların detaylı bir şekilde ele alındığı çalışma, “The Astronomical Journal” dergisinde yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu