Ekonomi

Sayıştay’ın 2024 bütçe teklifi 2,3 milyar TL

SATIŞ MAHKEMESİNİN BÜTÇE TEKLİFİ, 2,3 MİLYAR TL

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sayıştay Başkanı Metin Yener ve Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç kurumların 2024 bütçe teklifleriyle ilgili sunum yaptı. Sayıştay Başkanı Yener, Sayıştay tarafından yürütülen kontrollerin hedefinin “Kamu kaynaklarını harcayan idarelerin faaliyet sonuçları hakkında TBMM’ye ve kamuoyuna güvenilir ve yeterli bilgi sağlanması” olduğunu belirtti. , kamu mali yönetiminin hukuka uygun olarak yürütülmesi, kamu kaynaklarının korunması, kamu idarelerinin performansının değerlendirilmesi, hesap verebilirlik ve mali şeffaflığın oluşturulması ve yaygınlaştırılmasıdır” dedi.

Yener, Sayıştay’ın yürüttüğü çalışmalar ve 2024 bütçesi ile yapılması planlanan faaliyetler hakkında komisyona bilgi verdi. Yener, “2022 denetim programı kapsamında 39 genel bütçeli idare, 106 özel bütçeli idare yani yükseköğretim kurumları, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri, 42 özel bütçeli ve diğer idareler, 2 Sosyal Güvenlik Kurumu, 11 düzenleyici ve denetleyici kurumlar, 5018 sayılı Kanun. 6 kalkınma ajansı, 13 diğer kamu idaresi ve Sayıştay’a tabi olmayan 3 diğer kamu şirketini kapsayan 222 Sayıştay kontrol raporu TBMM’ye sunularak gönderildi. İlgili kamu idarelerine Yerel yönetimlerle ilgili olarak 11 il özel idaresi, 30 büyükşehir belediyesi, 33 büyükşehir belediyesi, 22 il belediyesi, 136 ilçe belediyesi, 48 yerel yönetim şirketi olmak üzere toplam 289 kamu idaresi, 9 Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlükleri denetlendi Kamu işletmelerinin denetimine ilişkin olarak Aralık ayında 130 Sayıştay denetim raporu TBMM’ye sunuldu. “Sunulacak” dedi.

Yener, 2022 denetimlerinde tespit edilen kamu zararlarına ilişkin adli raporların kasım ayı sonuna kadar 6 ay içinde karar verilmek üzere Sayıştay yargılama dairelerine gönderileceğini belirterek, “Kamuda 2 bin 247 mali rapor ve rapor tespit edildi” 2022 yılı düzenlilik kontrolleri kapsamındaki idareler.” “Tabloları etkileyen bulgular ve 5 bin 377 mevzuata uyumla ilgili bulgu olmak üzere toplam 7 bin 624 kontrol bulgusu tespit edildi” dedi.

Yener, Sayıştay’ın 2024 bütçe teklifinin 2 milyar 331 milyon 746 bin TL olduğunu belirtti.

MALKOÇ: KDK MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ AZALTMAYA ÇALIŞTI

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, KDK’nın devlet ile vatandaş arasında arabulucu ve hakem olarak görevini sürdürdüğünü belirterek, “Bu anlamda Türkiye’de zihinsel dönüşümün sağlanmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. KDK kamuoyunda farkındalık yaratmaya çalıştı. ve yönetimleri aldığı kararlarla ve yürüttüğü faaliyetlerle.” “Sorun çözme becerisini geliştirdi, tavsiyelerinde dostane analizlerle uzlaştırıcı bir rol oynadı, halkımızın adalete kolay ve hızlı erişimini sağlamaya çalıştı. Bu anlamda mahkemelerin yükünü hafifletmeye çalıştı.” dedi.

Malkoç, kurumun faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Bu süreçte Kurumumuz 222 bin 308 başvuru aldı, 220 bin 359 karar aldı. 1 milyon 400 bin kişiye e-posta, mektup, faks veya yüz yüze görüşme yoluyla hukuki yardım ve destek sağladı. 2023 yılında, 1 Ocak-10 Ekim tarihleri ​​arasında 14 bin 897 başvuru yapıldı.” “14 bin 718 belge aldık ve çözüme kavuşturduk. Bunların 1231’i tavsiye kararı, 1551’i dostane analiz, 469’u kısmen tavsiye, kısmen ret, 823’ü ise ret kararı.”

KDK’NIN BÜTÇE TEKLİFİ, 235,9 MİLYON TL

Filistin’deki insan hakları ihlallerine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirten Malkoç, “İsrail’in insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı eylemleri konusunda dünyadaki tüm ombudsmanları duyarlı hale getirmek amacıyla çevrimiçi toplantılar ve bildiriler yayınladık.” Malkoç, KDK’nın 2024 bütçe teklifinin 235 milyon 974 bin TL olduğunu kaydetti.

Komisyonda bütçe görüşmeleri sürüyor.

haber-ardanuc.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu